Kledingkast en schoenen

De kledingkast
Wat zal ik hier over zeggen...Mijn moeder had vroeger twee jurkjes en mijn kast hangt vol en ik weet zeker, die van jullie nog voller. Voor kleding wordt ontzettend veel grondstof, energie en arbeid gebruikt. Kinderarbeid, lage lonen en waar blijven al die kleding die de winkels niet verkopen? Kijk voor info hierover op de site van de Schone Kleren Campagne en de Landelijke India Werkgroep. Ik zelf heb veel tweedehands, maar ook nieuw, omdat het goed is duurzame initiatieven te steunen. Er zijn echt al heel veel winkels en internetsites met biologische en Fair Trade kleding. Vraag je ook eens af hoe gelukkig jij wordt van dat zoveelste blousje? Hier valt veel te besparen. Vraag je bij iedere aankoop af, heb ik het nodig, zo nee, stop dat uitgespaarde geld in je eigen goede doelen potje en maak een ander blij. Hoe belangrijk is uiterlijk nu eigenlijk? Het is belangrijk dat je kleding lekker zit, maar het is toch absurd om kleding te gaan kopen als je genoeg hebt? Ik was het in ieder geval helemaal zat, ik doe inmiddels andere dingen dan weer gaan kleding funshoppen [eerlijk, bij de kringloopwinkel kom ik nog steeds te vaak...].
Verder hangt er hier geen wol en zijde in de kast. Ik ben blij dat er veel tweedehands warme materialen zijn. Je hebt overigens ook al fleecevesten van gerecyclede petflessen! Tip: in steden heb je overigens ook weggeefwinkels en kledingruilbeurzen.

Mijn schoenen zijn niet van leer. Dat is bont zonder haren! Bij Vega-Life kun je niet-leren schoenen kopen, maar er zijn ook andere internetsites en winkels waar ze vegaschoenen verkopen. Het probleem met [vooral sport-] schoenen is dat ze in lage loon landen worden gemaakt of in landen met een niet fris regime [China]. Ik heb uiteindelijk een paar New Balance sportschoenen gevonden die in Engeland zijn gemaakt. Ze zijn echt super! Heel veel mensen denken dat schoenen van kunststof niet milieuvriendelijk zijn, dat is zo, maar leren schoenen nog minder! Deze zijn behandeld met looistoffen, dit is echt rotzooi. Schoenen van Lorica [die verkopen ze o.a. bij Vega-Life] zijn milieuvriendelijker [daar heeft iemand ooit onderzoek naar gedaan]. Leren schoenen zijn niet diervriendelijk [moet ik dat schrijven?]. Het allerbeste en allerleukste [beschilder ze!] zijn klompen, ze maken alleen veel lawaai op straat!