Tuin

We hebben nu heel het huis gehad, behalve de logeerkamer, maar daar valt niets nieuws over te zeggen. Alleen dat al die gasten alsmaar in schone lakens moeten liggen, dus dat de vaste gasten nu een eigen zakje met lakens krijgen, want dat werd teveel om op de hand te doen.

Dan komen we buiten in de tuin, daar valt nog wel wat over te zeggen. De tuinindustrie leeft volop van onze ‘tuinwoede. Iedereen wil zijn tuin inrichten met planten, tuinmeubilair, tegels, enz. Ik heb een stoepje en verder een vrij wilde tuin met oa een lekkere pruimenboom erin. Ik heb heel veel planten gekocht bij de Heliant, die zijn tenminste biologisch. In een gewoon tuincentrum worden veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij Biologica hebben ze adressen waar je biologische planten en bomen kunt kopen bij jou in de buurt. De Heliant stuurt ze ook op en wat leuk is, het zijn inheemse planten. Koop planten die passen in jouw omgeving en grondsoort, die doen het uiteindelijk het beste.
Waarom zou je veel stoep willen of gazon, hoe meer tuintjes groen, wild en beestjesvriendelijk zijn ingericht hoe meer ze bijdragen aan een ecologisch evenwicht. Bij mij stikt het van de beestjes, oa wilde bijtjes, goed voor de bestuiving!
Als je er zelf niets van weet te bakken schakel dan een hovenier van Wilde Weelde in. Je tuin hoeft niet veel tijd te kosten als je daar geen zin in of tijd voor hebt. Er zijn genoeg lekkere woekeraars en bodembedekkers zodat je van je tuin kunt genieten zonder al teveel zweetwerk. Zet er zoveel mogelijk eetbare planten in, het is echt een genot om je eigen vruchten en kruiden te kunnen oogsten. Verder heb ik een regenwaterpijp afgekoppeld en aangesloten op een regenton. Zo heb ik water voor de planten en schoonmaakklusjes. Mijn hekwerk is van tamme kastanjehout, samen met robiniahout het Europese hardhout. Let op, het meeste hout is geïmpregneerd met wolmanzouten, dit is puur gif! Zelfs FSC hout is hiermee behandeld, schandalig genoeg. Vraag om onbehandeld hout. Het beste is Platohout, dat is hout dat duurzaam is gemaakt door een thermische behandeling.