Woonkamer, douche

Woonkamer
Niets nieuws te bekennen hier, op wat boeken na en ook die koop ik liever tweedehands. Ik had eerst wel nieuwe gordijnen van biologisch katoen, de vloer [linoleum] en de verf [Auro] zijn nieuw. Misschien dat ik een nieuwe gaskachel zou moeten kopen, want deze gebruikt toch aardig wat [ca 450 kuub gas per jaar totaal], ik ben helaas een koukleum. Ik probeer het op 18 graden te houden, meer hoeft echt niet. Joop komt met 13 graden toe, maar die heeft dan ook geoefend toen ie jong was! Hoe dan ook, steeds een graadje lager en je dik aankleden ipv in de winter in je T-shirt te zitten, kan geen kwaad.
De koekoeksklok tikt voort, en dat geldt voor alle klokken hier in huis, opwind of ophijsklokken zijn gewoon leuk, tenzij je ze vergeet op te halen/winden.

Douche
Hier doe ik de was...op de hand. Nu besef ik wel dat bijna niemand dat wil [lekker rustgevend hoor!], dus koop dan die meest energiezuinige wasmachine en draai op lage temperaturen met een volle trommel. Je kunt kiezen uit milieuvriendelijk wasmiddel, wasbolletjes [ecoballs] of wasnoten. Kies zelf maar! Je kunt ook de kernzeep van Sonnet gebruiken met een ouderwetse wasklopper, dat doe ik soms. Die kun je zelfs in een bergbeekje gebruiken is mij verteld, nu maar hopen dat het waar is! Hier staan nog een wasstamper en een wastang [als het water te heet is]. Waswater gebruik ik als toilet- of schoonmaakwater. Omdat het hier in NL. niet echt wil drogen gebruik ik een centrifuge. Een mangel staat nog wel in de schuur, maar het huidige wasgoed is te kwetsbaar voor zo'n behandeling. Verder gewoon droogrekjes en wasknijpers. Een droogtrommel is echt niet nodig. Bij de wastafel heb ik handkernzeep [niet voor heel mijn lichaam, dat droogt teveel uit, maar alleen voor heel vieze handen en voeten]. Deodorant van Lush [dierproefvrij, maar minder milieuvriendelijk, wel zonder verpakking. De rest werkt gewoon niet], omdat ik echt last kan hebben van onaangename geurtjes en dat wil ik een ander en mezelf niet aandoen. Ik kan me voorstellen dat de meeste mensen daar zonder kunnen, net zoals shampoo. Mocht je toch niet zonder willen, kies dan voor dierproefvrije, milieuvriendelijke en veganistische varianten, meestal verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Je zit altijd aan een verpakking vast en die is helaas meestal van plastic. De ingrediënten zijn vaak niet of voor een deel biologisch. Ik gebruik het liefst niets. Tandenborstels heb je met een los opzetstuk van nylon [die met varkenshaar laat ik natuurlijk links liggen] en tandpasta heb ik van Urtekram [die zonder propolis]. Met zout poetsen kan ook hoor. Onnodig te zeggen dat ik waterbespaarders heb en niet vaak of lang douche. Een washandje is toch ook goed? Zo kom ik uit op een totaal van 11 kuub water per jaar.


In de maak: funshoppen, boodschappen doen, vervoer etc.