Bont en Leer

Moeten we nog iets zeggen over bont? Als je nog niet overtuigd bent van de wreedheden die bij bont horen, kijk hier of naar ditfilmpje.

Leer en Bont
Leer en bont zijn gemaakt van de huid van een dier. Zit er haar op het product dan wordt het bont genoemd, zit er geen haar op dan wordt het leer genoemd.

Leer komt voor het grootste deel van dieren uit de bio-industrie. Er wordt helaas enorm veel leer gedragen. Leer is een winstgevend bijproduct van de vleesindustrie. Leer zorgt naast vlees, huisdierenvoer, lijm en gelatine voor 5% van de totale geldopbrengst van het geslachte dier. Wereldwijd worden per jaar 230 miljoen runderen, 350 miljoen schapen, 175 miljoen geiten en 700 miljoen varkens gedood o.a. voor hun vlees en huiden. In Nederland is het leer afkomstig van jaarlijks 20 miljoen dieren. Dit zijn voornamelijk runderen, kalfjes, varkens, schapen, lammetjes, paarden en geiten.
Het duurste leer komt van ongeboren kalveren, voor de productie van suède. 

[cijfers uit 2000, helaas zullen ze niet lager zijn, gezien de groeiende vleesconsumptie].

Het fokken van dieren voor bont is pure dierenmishandeling.http://www.namemeaningcertificate.com/Papers/Fox%20in%20Snow.gif Het merendeel ervan zijn roofdieren [nertsen, vossen, wasbeertjes], die in het wild grote territoria hebben, maar nu levenslang in kleine kooien van metaalgaas worden gehouden. Dieren die in het wild worden gevangen zitten vaak dagen lang in klemmen, strikken en vallen. Ze proberen hun eigen poten door te knagen om los te komen. In o.a. China worden dieren zeer wreed behandeld, ze worden vaak doodgeknuppeld  en als ze dan nog niet dood zijn levend gevild.

Leer en Bont zijn niet milieuvriendelijk. Bij het productieproces worden veel chemicaliën gebruikt en veel water en energie. Veganisten dragen kunststoffen schoenen. Het beste alternatief zijn klompen, en schoenen van lorica, die zijn milieuvriendelijker dan leren schoenen.

http://www.biteback.be/action/class_action.php?act=1
http://www.biteback.be/action/class_action.php?=54&act=14
http://www.peta.nl/fur_faq.asp
http://www.vegalife.nlvoor niet-leren schoenen
http://home.concepts.nl/~lo17700/milieu/pdfs/Kleding%20en%20milieu.GLGjan08.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=ODNiOk4vZhc veel plezier met Urbanus
www.bontvoordieren.nl

http://www.all-creatures.org/anex/fox-fur-05.jpg