Zijde en dons

Zijde
Zijderupsen spinnen lange draden voor het maken van een cocon om in te verpoppen. Zodra de cocon gereed is, maar vóór de vlinder zich ontpopt, komt de mens tussenbeide door de rups te doden.Vele miljoenen zijderupsen worden in de verpoppingsfase gestoomd, vergast of in een oven vergast. Dit gebeurt om te voorkomen dat bij het ontpoppen de draden breken. Er zijn meer dan 100 rupsen nodig voor 1 stropdas.
Er bestaat diervriendelijke wilde zijde ofwel Tussahzijde, afkomstig van cocons van wilde zijderupsen die reeds als vlinder zijn uitgevlogen. De cocons van de uitgevlogen vlinders worden in het wild verzameld. De cocon oogt rommelig en bestaat uit korte draden.
Het is erg moeilijk om zeker te weten of de zijde afkomstig is van gehouden rupsen of [alleen] van lege cocons verzameld in het wild. De kans dat je te maken hebt met echte wilde zijde is marginaal.

Fok geen rupsen voor zijde, wees zijdezacht en draag een 'biokatoenenvacht'!

Meer?:http://veganisme.eu/zijderups.htm

http://mariavg.web-log.nl/mijn_weblog/images/2008/07/13/dsc00914.jpg

Veren en dons
Zijn afkomstig van kippen, eenden en ganzen. Zij worden net zoals vele andere dieren gehouden in te krappe leefruimtes en hebben last van vergelijkbare problemen als andere dieren in de bio-industrie. Dons en veren worden meestal geplukt van levende ganzen en eenden. Het is wel voor te stellen dat dit enorm veel pijn en stress oplevert. Uiteindelijk belanden alle dieren ook hier weer in het slachthuis. Dons en veren zijn een niet onaardige bron van inkomsten voor de boer, wel 10-20%.

Dons wordt ook weggehaald van de nesten van eidereenden, dons dat ze nodig hebben om hun eieren warm te houden.

In dit filmpje van 'Viervoeters', de gruwelijke waarheid over dons.Klik hier.

http://www.vier-voeters.nl/website/output.php?idfile=2330